maanantai 20. lokakuuta 2014

Kipinöitä tarinan kirjoittamiseen

Työstän tällä hetkellä lisää tarinaa Con Amoreen ja sain innostuksen kirjoittaa tänne hieman käyttämistäni ideointitekniikoista. Ideointi ei toki ole pelkästään tarinoissa käytetty tekniikka, sillä myös itse pelin suunnittelu vaatii ideointia. Tässä postauksessa keskityn kuitenkin nimenomaan tarinan ideoimiseen.

Pohtiessani aluksi, mistä kirjoittaisin, lähden yleensä liikkeelle tajunnanvirrasta tai kipinän etsimisestä.

Tajunnanvirralla tarkoitan sitä, että annan kaikenlaisten ideoiden tulla, ja kirjoitan niistä jokaisen ylös. Ideoidessani en tuomitse ideoitani hyviksi tai huonoiksi, vaan  valitsen niistä parhaat vasta myöhemmin.

Kipinöitä omaan tarinaan voi löytää joka puolelta.

Joinain päivinä ideointi käy helpommin, kun toisinaan se on vaikeampaa. Ideoiden ns. nyhjääminen tyhjästä onkin usein haastavaa, joten toisinaan lähden tajunnanvirran sijasta liikkeelle kipinöiden, eli vaikutteiden hakemisesta.

Vaikutteita voi löytää vaikka mistä. Saatan esimerkiksi muistella hyviä tarinoita ja sitä, minkälaiset kohdat ja elementit ovat aiheuttaneet minussa huvitusta, ihastusta tai hassua hykertelyä. Tai saatan muistella minkälaiset tilanteet tai juonikuviot ovat herättäneet minussa vahvoja tunteita. Tällaisten kipinöiden myötä ideat alkavat yleensä virrata helposti.

Vaikutteita voi ja kannattaa hakea myös oikeasta elävästä elämästä. On jännittävää kiinnittää huomiota vastaantuleviin ihmisiin kadulla tai pohtia, minkälaisia ihmisiä mahtaa asua vanhassa ränsistyneessä puutalossa, jonka ohitan bussissa. Yllättävän nopeasti mielikuvitus lähtee lentoon ja hahmot, tapahtumat ja tilanteet lähtevät seuraamaan toisiaan.

Tässä muutamia niksejä, joita käytän itse tarinoiden ideoimiseen.

Terkuin: Niina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti